diumenge, 29 de març de 2009

Lliçons de periooooodis...me? El Periódico i Mayka Navarro, sobre la manifestació multitudinaria "Bolonya s'aplica a cops de porra"


El dia següent a la manifestació multitudinaria "Bolonya s'aplica a cops de porra" (dia 26) a segona plana del Periodicucho hi havia aquest gran reportatge d'investigació signat per la inefable MAYKA NAVARRO: "Els antisistema distribueixen fotos dels antiavalots del 18-M"

Sembla ser que els grans mitjans de comunicació mercenaris estàn rabiosos pel fracàs de la predicció meteorològica de forts disturbis al centre i que a la fi no va passar res, bé, sí que va passar, quan una enorme i multitudinària manifestació (més de 20.000 persones) va fer un gir inesperat deixant en ridícul a tots aquests oracles de la violència assedegats de sang que esperaven patèticament l'espectacle als volts de la rambla. Pobrets tot ho tenien preparat i a la T.V. la seva i els diarots, els seus, ja havien justificat insistentment la previsible violència del seus robocops contra els estudiants antisistema infiltrats; es podia entendre que segons ells, tota aquella manifestació era una infiltració antisistema i antidemocràtica. Llavors la policia nomès havia d'infiltrar cops de porra democràtiques per desinfiltrar-la.

Aquí el gran reportatge de la Mayka, fruit segurament de la decepció i altres substàncies psicotròpiques: (atenció professionals de la violència, aquest article us el dedica a vosaltres).

MAYKA NAVARRO

"Els antisistema distribueixen fotos dels antiavalots del 18-M"

Els Mossos d'Esquadra van treballar ahir durant tot el dia i en les jornades prèvies per desactivar o almenys controlar els grups més violents que amenaçaven d'infiltrar-se a la manifestació. En aquesta operació de medicina preventiva els agents es van topar amb un material poc comú: un paquet de fotocòpies amb les cares totalment reconeixibles dels agents que el 18 de març passat van protagonitzar --sempre segons el text escrit en aquells folis pels antisistema-- les càrregues més dures contra els manifestants. "Aquest mosso va donar quatre cops de porra al fotògraf del diari ADN". "Va donar cops per tot el cos a periodistes i estudiants, i una noia es va posar a plorar davant seu". "Durant la càrrega va arraconar diversos estudiants, els va clavar cops de porra i els va empènyer perquè caiguessin a terra". "Es va treure el número de placa per no ser identificat i va agredir dos vianants amb la porra". Són quatre exemples dels textos que acompanyen 15 dels retrats en primer pla que ahir van descobrir els mossos publicats en una revista, hores abans de començar la manifestació. MIRANT A LA CÀMERA Els agents fotografiats són perfectament identificables. Les imatges van ser indiscutiblement del 18 de març durant els incidents. En algun cas, fins i tot, el policia retratat mira directament a la càmera. Els agents sospiten en concret d'un dels fotògrafs que va cobrir les protestes d'aquell dia, des dels primers incidents del matí fins a les carreres nocturnes pels carrers del Born. Per les seves característiques, és un material gens habitual. En la mateixa operació preventiva, els agents van trobar també un altre tipus de publicació antisistema més coneguda. Es tracta d'una revista que, a les seves pàgines centrals, sota el títol Manual dels disturbis, ofereix una bateria de propostes sobre com convertir una manifestació en una batalla campal. Hi ha els clàssics d'aquesta mena de situacions: com i amb quin material es poden bloquejar carrers, quins objectes és aconsellable llançar, com fabricar còctels Molotov, el millor moment i el perill que comporta incendiar cotxes... En una altra de les pàgines descobertes, finalment, es detalla la cadena de comandament que va donar pas a la intervenció policial. Comença amb el conseller d'Interior, Joan Saura, i acaba amb un dels subinspectors de la brigada mòbil, amb nom i cognoms, que a peu de carrer va dirigir les operacions.

A primer cop de vista, en aquest article nomès s'hi pot entreveure la clara tendencionalitat criminalitzadora que fa la Mayka contra la manifestació per uns fets que mai es van donar. Coctels molotov, crema de cotxes... Així com evita publicitar la seva font que no és altre que el setmanari "La Directa" on en un suplement apareixien les fotos dels responsables del desordre del dia 18 amb aquest títol: "Dels grisos als blaus. Testimonis, informes mèdics i documents fotogràfics assenyalen quinze agents dels Mossos com a autors d’agressions indiscriminades durant la repressió del moviment estudiantil del 18 de març"
La senyora Mayka que treballa com a periodista potser s'hauria de plantejar tornar a escola per apendre quin és el sentit del seu ofici. Com a mínim a deixar de ser tan matussera. Potser és el que demana i paga El Periódico: Manipulació, desinformació, criminalització.
Sortosament "La Directa", aquest mitjà que diuen que és alternatiu i antisistema, sí que demostra professionalitat periodística al servei del poble. Parla dels fets tal com varen succeïr, així de simple; i fa denúncia pública d'alguns dels culpables, ja que aquest és el sentit moral de la professió periodística.

Tambè és molt perillòs i increïble de com la Mayka escriu contra un fotògraf (sospitòs pels mossos) d'haver fet aquestes fotos; "Els agents sospiten en concret d'un dels fotògrafs que va cobrir les protestes d'aquell dia..." La Mayka ja no parla de tots els periodistes agredits si no que criminalitza a un d'ells! Com és possible que digui una cosa així, quants fotògrafs estaben cobrint els fets durant aquell dia? I quin és el problema en veure els caretos dels violents? Evidentement que un funcionari públic pot ser fotografiat mentre "treballa" i més si és protagonista d'una notícia! en fi...