dissabte, 29 de març del 2014

Retorn. Una història que construirem juntes

Cinc anys després de la publicació del diari Crisi, on s’explicava l’expropiació a 39 bancs diferents d’un total de 492.000 €, un grup d’activistes revelen què se’n va fer dels diners en el documental : //vimeo.com/89345251 . En ell, més d’una vintena de persones que fins ara s’havien mantingut en silenci, expliquen com van viure els fets ‘dels quals van tenir coneixement de primera mà abans que es fessin públics’, i recorden els projectes i iniciatives als quals es van destinar aquells recursos. Entre el minut 21'50 i el 22'20, Can Ricart hi té els seus 30 segons de "glòria" :-).


Coincidint en el temps, surt un altre vídeo on els responsables del banc central anglès reconeixen qui crea els diners de debò http://enricduran.cat/el-video-del-banc-danglaterra-sobre-la-creacio-de-diners-subtitulat-ha-arribat-el-moment-dexigir-transparencia/

No ens estranya que sigui precisament Enric Duran (tota el suport per tu, company !) que hagi fet circular per les xarxes l'article al The Guardian de David Graeber que explica molt millor que no pas nosaltres aquesta meravella: són els bancs privats, i no els governs, els que creen els diners.Tota la teoria dels governs creant moneda se'n va a l'aigua. El Bank of England ha tombat, tot solet, un dels mites del capitalisme que ens hem hagut d'empassar durant dècades: són els governs qui creen els diners. Doncs mira, no. Els diners els creen els bancs privats. http://m.vilaweb.cat/mailobert/4180863/qui-crea-diners.html .