divendres, 5 de juny de 2009

Recuperem per a la memòria aquest video del 2004:


"Passatge Cusidó...un adéu"

de Jordi Secall, Manel Muntaner, Yolanda Bermúdez i Txema Alonso.
Barcelona, abril 2004, 30'.


La renovació del tram final de la Diagonal al Poblenou amb la posada en marxa de la zona "Fórum", va comportar la desaparició física d'illes senceres de cases i d'una manera de viure.

Entrevista a un grup de veïnes afectades per un PERI (pla especial de renovació interior) que van viure durant molts anys en una illa de cases de planta baixa al Poblenou de Barcelona; en el passatge ara desaparegut, "Cusidó".
Ens expliquen la mala gestió per part de la immobiliària (Spais) i el desinterès de l'ajuntament en tot el procés, més pendent de l'obertura del "Fòrum Universal de les Cultures".

Quan vam començar a gravar (a principis del mes d'abril de 2004), només quedava en peu un tros del passatge i alguna casa que completava l'illa. També hi havia un assentament nòmada d'una comunitat galaico-portuguesa en un dels solars. I en aquella primera setmana es van celebrar les jornades de portes obertes del "Fòrum Universal de les Cultures Barcelona2004", que també vam anar a gravar, imbuïts pel fàstic que ens va provocar tot aquell dispendi i la gran mentida que era.

j.Secall