diumenge, 15 de febrer del 2009

De com el Periódico apunta, de com Narvaez actua.

La responsabilitat dels mitjans de comunicació alhora d'elaborar un tipus de notícies que desprès susciten intervencions ràpides per part d'organismes públics és tan evident que ens fa fredar. Ens fa fredar per la reacció quasi immediata d'aquests organismes que actuen a cop de titular i ens fa fredar la manera en que s'expresa el periodista amb segons quins temes tracta.
Si agafem a tall d'exemple l'edició d'ahir del diari el Periódico, que com ja sabem és un bon transmisor de les idees imperants del poder, el poder sociata i de l'ajuntament de BCN, la sospita es converteix en una evidència quan llegim que en el barri del Poblenou resulta que hi tornen ha haver mercats il.legals; la mateixa mena de mercats que hi van haver en la plaça perduda de les Glòries catalanes i que durant el Forum de la incultura van ser arrasats desprès com no, d'una sèrie d'articles denunciant-los.

Foto de Sergi Reboredo pel llibre "Barcelona 2004 com a mentida!"

El problema no és que hi tornin ha ser, el problema és la tendencionalitat de l'article, amb adjectius totalment criminalitzadors contra unes persones que procuren de sobreviure el més honradament que es pot.
Frases com "Sòrdides compra-vendes", "activitat marginal", "eradicar-la definitivament", "s'han anat enquistant", "marginal basar d'artefactes... de dubtosa procedència", "aparèixer cap al migdia, com si estiguessin organitzats", "envaeixen l'espai públic", "degraden el barri", "...si estan en situació irregular a Espanya", etc... Frases amb les que el periodista de torn, el periodista mercenari, va ordint el seu article in crescendo, amb la fi de què? d'explicar un fet tan trist com que hi ha moltíssima gent que ha de sobreviure d'aquesta manera, o per senyalar-los amb el dit, com a gent indocumentada, sospitosos, pobres de solemnitat que ocupen els espais, el carrer de tots i hi trafiquen!?
Una noticia d'aquesta mena nomès és carnassa! I al politiquet de torn li va de meravella de cara a l'opinió aborregadament pública. Nomès farà que netejar el carrer i el seu diariet d'aborregament de masses podrà parlar d'ell i com n'és de receptiu.
Que els grans mitjans de comunicació siguin tendenciosos és quelcom innat en quan han de respondre servicialment a l'amo que els paga, però que sempre estiguin utilitzant aquells col.lectius més vulnerables, ja sigui per muntar xarxes terroristes inexistents, ja sigui per ostigar
aquells que sembla que viuen "al marge", nomès fa que constatar que el ric sempre s'alimentarà del pobre.

Al Poblenou amb les aberracions urbanístiques de tota mena, amb els accidents de treballadors sense contracte, amb els incendis provocats a les fàbriques catalogades o l'enderroc il.legal de les mateixes; amb l'especulació que fa fora de casa als fills del barri i el mercadeig i les trames que mouen tans de diners de fer tan de sól lliure... Semblaria que tots els grans mitjans estarien abocats però sorprenentment això no és notícia; el diariet ben venut i amplament sociata de tant en tant es veu obligat a fer algún article sobre alguns d'aquests fets, però llavors es mostra amplament neutral, i és molt professional i parc fins hi tot d'eufemismes.
La idea és excitar a la massa omplint planes senceres amb els assentaments de gitanos o sobre el senyor que sobreviu al carrer, o que si es fan festes en naus abandondes, sense cap altre mòbil que el de criminalitzar, negant-se a veure-hi més enllà, ni cercar la font ni l'arrel dels problemes.

No és la primera vegada que el regidor del districte actua sota els suggeriments tendenciosos del diariet de torn. Veurem quan de temps dura el nou mercat "il.legal". Veurem fins a quin punt el diariet amenitza amb el poder, poder de porra, escombra i civisme de pacotilla.