dimarts, 18 de desembre de 2012

Fracking o l'especulació en 3D.

Des de el cap Ras de Llançà fins a l'illa de Buda en el delta de l'Ebre, amb prou feines queda ja algun pam de superfície del territori que s'hagi deslliurat de l'especulació urbanística. Quan ens pensavem que ja no hi havia marge per seguir trinxant-ho tot, els especuladors tornen a sorpendre'ns desagradablement en pensar que poden seguir amb els seus bruts negocis explotant una tercera dimensió.
Quan l'especulació arriba al subsol del territori, en diuen fracking. En el següent vídeo s'explica en anglès subtitulat de lo que es tracta http://www.youtube.com/watch?v=ZHHFTgJ0qEs però resumint, ens rebenten els perfils edàfics i contaminen per sempre els aqüifers, per aconseguir extreure una mica de gas o petroli. Un altre vídeo, aquest en Català https://www.youtube.com/watch?v=0p6JdD58zxs&feature=player_embedded que també està molt bé.
Ja hi ha una plataforma estatal http://www.fracturahidraulicano.info/ i un altre "d'autonòmica" http://aturemfracking.wordpress.com/ que denuncien el negoci d'uns pocs al preu d'enverinar per sempre les aigües subterrànies i superficials.
Respecte al permís d'investigació RIPOLL, que ja ha estat concedit, ahir en una reunió a Sant Joan de les Abadesses l'alcaldesa de Riudaure (Eulalia Masana) ha dit que juntament amb el president del consell comarcal de la Garrotxa han de tenir una reunió amb la Direcció General d'Energia i Mines, que ja han vingut visites de representats de l'empresa explotadora i que esperen pròximament la visita dels seus advocats que volen començar a parlar amb els propietaris!!!
Està quasi confirmat que el pròxim dilluns 24 al matí es farà una roda de premsa a la seu de la CONFAVC (Confederació s'Associacions de Veïns de Catalunya) a Barcelona. L'intenció es presentar un Manifest i les diferents associacions que estan adherides a la PAF, així com la situació als diferents permisos sol·licitats a Catalunya, i s'acabarà contestant les preguntes dels periodistes assistents.
Esperem que davant d'aquest nou escàndol la majoria de la premsa no torni a fer com en l'especulació de la superfície i aquesta volta no beneeixi amb el seu aplaudiment el suposat benefici econòmic pel damunt del dret de les persones a la salut i al medi ambient lliure de tòxics.