Aquest cap de setmana s'han desenvolupat unes jornades de tallers oberts on els artistes que encara no han estat foragitats pel 22@, han pogut mostrar als veïns i veïnes la seva obra i el seu lloc de treball.
Dins d'aquesta iniciativa que agrupa 9 tallers, dos col·lectius d'artistes ens han cridat especialment l'atenció: Els de l'Hangar a can Ricart i els de "La Escocesa" . (Menció a part els artistes del corredor del Caminal que bé mereixen un altre article) Els dos col·lectius tenen en comú de treballar dins de naus catalogades com a bé cultural i que formen part del patrimoni històric de Catalunya. Treballen en recintes que també coincideixen sobretot en penúries, ja que viuen entre naus tapiades, mig trinxades i en un absolut desús en més del 90% de sòl, víctimes de l'especulació urbanística amb la que el tripartit ha castigat el barri i els seus habitants.
Més enllà del valor arquitectònic i la importància històrica que per les lluites obreres aquestes naus representaren i de la tristor que ens envaeix en veure les il·legalitats immobiliàries que les cremen i enderroquen, paga la pena pensar per un moment en totes les obres d'art que no veuràn mai la llum per manca d'espais. Si més no, neixeràn fora d'aquestes contrades.
Aquest teixit creatiu que fins fa ben poc tant va enriquir la nostra vida cultural i que els polítics han esfilagarsat fins a convertir-lo en un parrac, com un vestit de núvia sense farciment humà, ha anat desapareixent ràpidament com les fàbriques que l'acullien.
Dissortadament l'art en aquest barri tambè està de dol, les fàbriques tambè les sentim com a obres d'art i del poquet que ens queda, el veiem penjar d'un fil entre la modernitat vacua d'edificis barroers, vassalls nomès a l'avaricia del capital i a la manca absoluta de gust i cultura de la clase política que ens mal governa.
diumenge, 21 de setembre del 2008
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada