dimecres, 11 de novembre del 2009

On són els defensors de les pedres? (excavacions dins de can Ricart. Tercera part)



Del terrorisme urbanístic a l’arquitectura escombraria, passant per la destrucció del patrimoni històric, el 22@ ha volgut imitar el comportament d’un paquiderm en cel tancat dins d’un museu de porcellanes xineses.











Mentre l’especulació desbocada feia la feina bruta de foragitar les classes obreres del barri, la substitució social era potenciada des del suposat govern d’esquerres municipal. Més enllà de les actuacions públiques del tipus jocs olímpics i Fòrums, dissenyades com a grans “pelotazos” financers, hi ha hagut una tasca fosca feta pels sicaris dels partits.



Quintacolumnistes infiltrats en tota mena d’associacions i disciplinats militants amb aspiracions a recollir les engrunes del pastís, han aconseguit fer del barri l’actual aberració que haurem de patir d’ara en endavant. Com a dolorosa penitència inclosa en el patètic pecat de deixar a la guineu que vigilés el galliner, tenim un teixit associatiu tant esfilagarsat com addicte a la caciquil subvenció paternalista.

D’aquesta manera han fet i desfet el Poblenou al crit dictatorial del seu discurs lerrouxista. Un clar exemple d’aquests manipuladors que escenifiquen magistralment el conegut joc del poli bo/poli dolent el trobem en l’escandalosa complicitat de l’A.V. que te la seu en Can Felipa amb l’ajuntafems del districte.

Individus com el “senyor” Salvador Clarós ( àlies yellow submarine), presumptes defensors del valor patrimonial de les pedres arqueològicament correctes i expunta de llança de les reivindicacions veïnals, va de nº 31 en les llistes d’IxC al parlament. Com escolanet que vol anar a missa i repicar campanes al mateix temps, pretén enfrontar-se a uns governs corresponsabilitzats pels seus companys electorals. Com antic membre de la plataforma Salvem Can Ricart era, juntament amb l’actual director del museu d’història de la ciutat ( “senyor” Joan Roca), custodi de la llista d’adreces electròniques de la companyia ciutadana de can Ricart.


Més d’un miler de ciutadans i ciutadanes honrades varen donar diners per a comprar accions d’aquesta companyia, que es comprometia moralment a defensar l’unitat i la preservació de l’antic recinte fabril. Però el dia que començaren els enderrocs, CASUALMENT, els dos noms propis abans esmentats, havien perdut les llistes que custodiaven i aquest miler llarg de persones no varen poder ser advertides de la destrucció que s’estava cometent.

Ara, davant de la profanació que la “senyora” Benedetta pretén perpetrar al cadàver de les naus centrals, ens preguntem ben estranyats: On són els defensors de les pedres?

L’esperpèntica momificació que aquesta aprenent de taxidèrmia planeja és comparable a realitzar un taller de graffits per adolescents damunt les ruïnes de l’amfiteatre romà de Tàrraco. Si més no, els colorins estridents serien els mateixos.




Les fotografies de les recents excavacions pertanyen a la zona interior de les naus de can Font i els baixos de la cereria. Aquesta última és la gran lona amb la recreació virtual de com quedarà aquest indret i han tingut la barra de cobrir la façana del que va ser el bar Pacos situat al bell mig de la plaça.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Fem memòria

http://elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=464175&idseccio_PK=1022&h=

De com varen defensar les pedres des de la conselleria de cultura de la suposada esquerra republicana.

Anònim ha dit...

4/12/2007 Edición Impresa POLÈMICA PEL FUTUR D'UN RECINTE FABRIL DEL POBLENOU
Cultura ratifica l'enderroc d'edificis a Can Ricart

1. • La Generalitat rebutja un recurs dels veïnsidecideixdemolir les naus no protegides

El recinte de Can Ricart, amb una part ja enderrocada, diumenge. Foto: FERRAN NADEU
El recinte de Can Ricart, amb una part ja enderrocada, diumenge. Foto: FERRAN NADEU

JORDI SUBIRANA
BARCELONA

La Generalitat de Catalunya ha ratificat l'enderroc de les naus no catalogades de Can Ricart, al barri del Poblenou. La Conselleria de Cultura ha decidit desestimar el recurs presentat per l'Associació de Veïns del Poblenou el dia 30 d'octubre, que sol.licitava la paralització dels enderrocs del recinte fabril pel perill que, segons el seu punt de vista, corren fins i tot les naus preservades. La Generalitat declararà el conjunt que es conserva bé cultural d'interès nacional, el màxim nivell de catalogació arquitectònica a Catalunya.
Can Ricart és un destacat conjunt industrial de titularitat privada que es va aixecar a l'actual barri del Poblenou entre mitjans del segle XIX i el 1930. L'Ajuntament de Barcelona ha preservat el 67% de les naus i ha autoritzat el propietari a demolir les altres per poder-hi construir lofts i oficines.

Anònim ha dit...

EQUIPAMENTS
El pla aprovat també preveu ampliar amb 1.000 metres quadrats més de superfície el taller d'artistes Hangar, i construir un equipament de barri, entre 170 i 200 vivendes socials i també la Casa de les Llengües.
Cultura ha decidit desestimar el recurs veïnal perquè "els enderrocs projectats no perjudiquen els valors patrimonials de les naus que seran declarades bé cultural d'interès nacional. El dictamen del Departament de Cultura afegeix que els edificis que es tiren a terra estan "en un avançat estat de degradació". Segons el Govern de la Generalitat, ensorrar les naus serà beneficiós per protegir la resta del conjunt.
El punt de vista de la Generalitat segueix sense convèncer els veïns, que sempre han defensat la preservació íntegra de l'espai. La plataforma Salvem Can Ricart ha arribat a acusar la Generalitat d'haver actuat de forma "il.legal i contradictòria" a l'autoritzar unes obres de demolició, ja que aquesta administració està en tràmits de declarar el lloc bé cultural d'interès nacional.
Segons els veïns, l'expedient en curs suspèn la concessió de llicències i paralitza les aprovades. Cultura, però, ho nega i al.lega que el reglament ho permet sempre que l'operació sigui aprovada per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Barcelona i no s'alteri el caràcter paisatgístic i arquitectònic del recinte a preservar.

PROTESTA
Els veïns tornaran avui a sortir al carrer --a les 19.30, davant del casino de la Rambla del Poblenou-- per protestar contra els enderrocs, rebutjar la construcció d'una torre de 52 metres al recinte i reclamar un nou pla urbanístic i de reutilització de Can Ricart consensuat.