divendres, 8 de juny del 2012

Al Clot, ens hem quedat sense "El Brot"

Amics i amigues d'El BROT son un grup de veïns i veïnes del Clot i d'arreu que s'han juntat per donar suport a la gent del Brot, que des del passat mes d'abril ja no estan al bar del Centre Cultural La Farinera.
Perquè creiem que és important en aquests moments social i econòmics tan difícils mantenir i seguir defensant algunes coses bàsiques com: el respecte i el diàleg entre nosaltres, les associacions, la dignitat i els drets laborals, el recolzar les iniciatives basades en el cooperativisme, les organitzacions autogestionades i alternatives basades en el respecte, l'ecologia, i les lluites socials i de barri.
Per tot això creiem que és important que la gent que potser no coneixia el brot tingui més informació d'aquest quatre anys de bona feina al nostra barri, i així evitar més injustícies a la gent del brot.

4anys d’El Brot al Clot
El Brot és una AssociacióJuvenil i Cultural que va néixer el 2003 a Sant Andreu. Les seveslínies són promoure la cuina vegana ivegetariana, la cultura, el treball horitzontal i cooperatiu, fomentar laparticipació d'aquells col·lectius que poden quedar exclosos dels processos dedecisió i acció pública i promoure propostes i projectes alternatius quemostrin una visió crítica de la societat.
Són membres des dels seus inicis de laFederació d'Entitats Socioculturals i de Lleure L'Harmonia de Sant Andreu dePalomar, creada fa sis anys amb l'objectiu de reivindicar, crear i gestionar unateneu popular i cultural dins el recinte fabril de la Fabra i Coats.
Durant els darrers 4 anys han gestionat elbar del Centre Cultural La Farinera del Clot.
El fet d'estar allà els hi ha donatresultats que valorem molt positivament, tals com:
●     Usuàries del centre cultural i personesdel barri han conegut i gaudit de la cuina vegetariana i vegana, tastantnous ingredients i diferents tipus de cuina.
●     Han creat un espai on persones i col·lectius s'han pogut conèixer i informard'altres  projectes, accions i activitats.Ha esta un punt des d'on s'han articulat materials de difusió i accions anivell de ciutat (Campanya amb la publicació Podem, Jornades d'acciófeminista autònoma Se va a armar la gorda, recull de propostes AssembleaSocial del Clot Camp de l'Arpa, etc. )
●     Han donat a conèixer i han participat enla coordinació dels projectes de gestió ciutadana de Sant Andreu i del Cloti altres barris. Han potenciat i participat en trobades-taller de gestió ifinançament entre Ateneu de 9Barris, Lleialtat Santsenca- Can Batlló, LaFarinera, Casa Orlandai, que han provocat la incorporació de la nostraFederació d'Entitats Socioculturals i del lleure L'Harmonia de Sant Andreu dePalomar en la Plataforma de Gestió Ciutadana de Barcelona i la participació-coorganització del Cicle Expressió Directa (connecta barris, recupera espais).
●     Han fet centenars d'actes com concertsde petit i de gran format, jam sessions, recitals poètics,presentacions de llibres o  documentals,exposicions, tallers de diferents balls, actuacions teatrals,contacontes, sessions de Dj's i VJ's, xerrades, performances,cabarets, etc. a més de col·laborar en l’organització i/o la logística delsactes del Centre Cultural.
●     Han acollit i participat a l'assembleasocial del Clot Camp de l'Arpa i les seves comissions. Han acollit tambémolts altres grups tant per assemblees com per activitats i celebracions, comfent difusió de les seves propostes (esplai SCV, Dones i Comunitat, laPinya, grups d'intercanvi lingüístic, AJIC, CSO La Teixidora, Club Camper,Panteres Grogues, Enginyers sense Fronteres, ATTAC, La Directa, AteneuLlibertari de Sant Andreu, Radio Contrabanda, col·lectius de vegans i vegetarians,associació Candela, Comissió Unitària 8 de Març, Escola Feminista d'Estiu,Diagonal, 4F, Cooperativa La Ciutat Invisible, CSO La revoltosa, Esperantistes,PIAD, No al Pantà de Yessa, etc.)
●     Han creat un espai atractiu i ambpropostes interessants per al jovent del barri, això ha fet ques'apropessin i se'l sentissin seu.
●     Han aconseguit crear 5 llocs de treballamb un funcionament totalment horitzontal, cooperatiu i assembleari.Partint de l'autogestió, l'autofinançament i la comunicació com a mitjà peraconseguir unes relacions laborals lliures d'autoritarisme i mésdemocràtiques.
●     A part de ser un espai de trobada icoordinació de moviments del barri, van cedir la biblioteca especialitzada en moviments socials del Brot al CSO La revoltosa, aportant aixíl'única Biblioteca i sumant-se a la reivindicació de Biblioteques públiquespel barri del Clot.
●     Ha estat per a moltes persones la formade conèixer i fer ús de la Farinera, així com un espai moltaccessible del Centre Cultural. Per a molta gent del Clot i rodaliesha estat el lloc on poder fer una reunió d’amics i amigues, on jugar a jocs detaula, petits i grans, on fer celebracions d'aniversari amb una animacióinfantil, amb una projecció de fotografies o fent unes ballaruques. S’haconvertit en un espai entranyable i ple de bons records.
Sembla que el CentreCultural, durant els últims dos anys ha deixat de valorar tot això positivamenti ho ha convertit en un problema, obstaculitzant, amb una sèrie d'abusos iretallades, desencadenant el deteriorament del tracte de la junta envers ElBrot.
A conseqüència, elsresponsables de la gestió del Centre Cultural La Farinera del Clot handecidit  extingir la col·laboració amb ElBrot, desapareixent al Clot un espai de barri, viu, flexible, de confluències,intergeneracional i generador de xarxes, relacions i pensament crític.
Davant el desert de la“crisis” és desalentador que espais com la Farinera que podríen ser un esperançadoroasis, no siguin més que un miratge! Un cop més, en sintonia amb els moments actuals,avancem cap a la precarització,  l’aturcom amenaça, i la mà dura per a la resolució de diferències, en definitiva unavenç més cap a la uniformització d’una Barcelona empresarial, turística, isobretot submisa.
Perquè som part del Clot,perquè creiem en espais com La Farinera, perquè ens creiem el projecte, lesentitats i la gent que hi ha darrere, per tot això creiem que seria positiureflexionar:
●      Quins centres culturalsvolem?
●      Quin paper tenen les entitats i els veïns i veïnes en la presa de decisions?
●      Quin paper han de tenir elstècnics envers les associacions? El tècnic marca les línies a l'associació ol'associació les marca al tècnic?
●      S'han d'externalitzar elsserveis? Això no és més propi del sector privat?
●      Si és així, què s’anteposa?generar condicions dignes de treball?
●      Entre associacions, lacura, l’entesa i el respecte no ha de ser una prioritat?
●      Per què no s’ha mantingut iimpulsat un projecte de cultura cooperativa i horitzontal?
●      Per què ha desaparegut undels pocs llocs artesà, vegetarians i ecològics del Clot?
●      Per què ha desaparegut unespai clau per a tanta gent i col·lectius?

Prou d’abusos! No volem un Clot sense Brot!