diumenge, 10 de juliol del 2016

Gentrificant fins a la platja nudista.



 La gentrificació és el procés  polític i econòmic que fa pujar el preu de l’habitatge per tal d’enriquir una petita elit econòmica, a costa de foragitar les classes populars dels seus barris tradicionals. Una nova classe social, amb molt més poder adquisitiu, substitueix als anteriors habitants. 

En el barri del Poblenou, ja l’antic ajuntament Franquista tenia un pla anomenat “De la Ribera” , mireu http://periferiesurbanes.org/?p=682&lang=ca, que volia convertir-nos en un “Benidorm”  la façana costanera, per a lucre dels de sempre. Aquell pla no es va implementar llavors, però si mirem el resultat del 22@ o del P.E.R.I. de Diagonal Mar,  o la Vila Olímpica...  Veurem que han aconseguit el que volien, sense que se notés l’efecte. Ja en 2009 comentàvem queixoses que ens privatitzaven la platja, veure http://salvemcanricart.blogspot.com.es/2009/10/el-pornografic-esperpent-volador.html

Tot i així, alguns il·lusos confiàvem que, amb l’arribada de Barcelona en Comú a l’alcaldia, podríem començar a invertir el procés. Però no sembla que la realitat sigui aquesta, sinó que continuem perdent terreny davant  la pressió de mister Money. En concret, sols en la platja nudista de la Marbella, aquesta setmana hem perdut més de 30 metres.

Barcelona és la única ciutat del món amb una platja nudista situada en mig d’un passeig marítim. Habitualment, les platges naturistes cal cercar-les fora del casc urbà, en extrems allunyats on cal vehicle privat per accedir-hi, ect. Però aquest caràcter únic en el món no ha impedit que ens hagin mogut la fita d’inici, reduint l’espai on exercir el nostre dret d’anar despullat. La sorra de la platja també es gentrifica i l’espai públic es privatitza. La marca Barcelona és, cada dia més, un model de ciutat-aparador. Veure https://www.youtube.com/watch?v=TkoBcJwhoF0&feature=youtu.be

Ara, en aquests 30 metres fagocitats pel parc temàtic urbà, hi ha negoci de tumbones. Damunt les tumbones, una invasió de turistes tèxtils es rosteixen fins adquirir el ja famós color guiri-gamba que tant els caracteritza. Els nudistes que resistim isolats en un mar de banyadors llampants, som vistos amb curiositat incrèdula o com a folklorisme local, als seus ulls ressacosos. 

Ahir Dissabte, un grup d’usuàries de la platja nudista, férem diverses  accions reivindicatives al respecte, que queden molt fotogèniques en la tele de la ciutat, Mirar: http://www.btv.cat/btvnoticies/2016/07/09/concentracio-nudistes-platja-mar-bella/#.V4D99BY2euQ. . Però molt em temo que recuperar els 30 metres que ens han fortat es quedarà en bones paraules per l’any que ve. Llavors,  ja ni se’n recorderan de les promeses electorals  de fer canviar la desbocada inèrcia  cap al monocultiu hoteler.

Doncs això, que seguim perdent un llençol en cada bogada, encara que suposadament manen les esquerres. I el dia que l’aixeta turísticadeixi de rajar,  passarem més gana que el gos de l’esmolet ( Que s’empassava les espurnes, per tal de menjar calent...)