dilluns, 17 de gener de 2011

La nova junta de la F.A.V.B.


Sembla que corren nous temps en la federació d'associacions veïnals de Barcelona. Una nova junta ha sorgit de la última crisi interna, presidida pel senyor Jordi Bonet. Tenim la impressió, des de l'A.V. de Can Ricart, que el canvi és a millor. Ens basem en les intervencions que el futur nou president de la F.A.V.B. va fer durant l'interesantísim acte del passat Dissabte dia 15-1-2011.


Unes 30 persones van acudir a la presentació del llibre Construint municipi des dels moviments socials a l’Ateneu Popular Octubre. L’acte, organitzat per la CUP (Candidatura d’Unitat Popular), va comptar amb les intervencions de Jordi Bonet, president de l’AAVV Casc Antic i futur president de la FAVB (Federació d’Associacions de Veïnes de Barcelona), en Quim Arrufat, regidor de la CUP de Vilanova i la Geltrú i Elisenda Alemany, coautora del llibre i membre de l’Altraveu de Castellar del Vallès.

L’acte va derivar cap un extens debat sobre el municipalisme, els moviments socials i veïnals o la particpació ciutadana. Però tot i les tres hores de durada, no és va fer gens llarg. En el transcurs del col·loqui, ens va convèncer molt el discurs que articulava Jordi Bonet i defensem que es mereix un vot de confiança, davant les presidències anteriors, d'infausta memòria.


Una mica d'història,

Durant els anys que la bombolla immobiliària s'anava inflant en la nostra ciutat, des de la FAVB amb prou feines es feia alguna crítica amb la boca petita. Els conflictes urbanístics més punyents no hi trobaren cap aixoplug. Fins i tot organitzàrem una alternativa anomenada plataforma veïnal contra l'especulació, composada per, entre d'altres, de la Coordinadora contra el 22@, el Forat de la vergonya, la gent del carrer Carabassa, les cases barates del bon pastor,.....

Els moviments unitaris contra l'especulació no eren mai assumpte que els hi preocupés gaire de participar. En contra dels jocs olímpics del 92 no varen aixecar gens la veu, tot i ser el gran inici dels plans urbanístics especulatius que ens han dut fins l'actual situació. Durant el 2004, l'assemblea de resistències al fòrum no va comptar amb la participació de cap associació veïnal legalment constituïda. En 2006, 2007 i 2008, a les reunions de V de Vivenda la única A.V. que s'hi passava era la de Can Ricart. Seria que tenien altres prioritats.


La nova junta

Aquesta vegada volem oferir el benefici del dubte a la nova junta, malgrat que alguna de les presències encara grinyolin. Per exemple, hi ha el vocal Joan Maria Soler Farràs ( A.V.Poblenou) "famós inventor" dels pous del món del parc central del Poblenou. Durant l'any 2005, la seva A.V. utilitzava el nom del barri per a recolzar els projectes del 22@ i, lluny de denunciar els 24 milions d'euros malbaratats en un presumpte parc, en donava suport. Enlloc d'escandalitzar-se perquè el P.E.R.I. de Diagonal Mar comptés com zona verda la via del tranvia, ho menystenien qualificant-ho com a fet anecdòtic. "Senyors" amb carnet polític d'una de les forces governants en l'alcaldia, senyorejaven imposant llurs criteris mancas de crítica al model municipal de millor botiga del món.

Tan de bo que l'amnèsia dels errors passats no ens condemni a repetir-los.


Fotos de l'acte del passat Dissabte.