dilluns, 19 de juliol del 2010

Haurem de fer foc nou.



Fa molt pocs anys, eixams de petites indústries formiguejaven laboriosament en l'economia productiva del Poblenou. Però els cants de sirena especulatius feren naufragar aquesta creació de riquesa i estimbaren 150 anys de feina obrera contra els esculls d'uns plans urbanístics amarats de cobdícia. El fracàs estrepitós del 22@ afecta directament la vida del veïnat; aquest previsible naufragi ofega tripulants i polissons, tot hipotecant greument el futur de la marineria del nostre vaixell, però enriquint l'armador i el capità.

Un cop ens han cremat les naus, l'antiga remor de les fàbriques curulles d'activitat, s'ha transmutat en buidor silenciosa, façanes desertes d'humanitat i estèril refilar del cor de cigales municipals. Legions d'aturats que arrosseguen feixugament el pes de llur desesperança, malviuen colze amb colze amb desnonats i sense sostre, en un escenari farcit de nous habitatges en venda, edificis d'oficines per llogar i descampats polsegosos on en altre temps les empreses i els llocs de treball rajaven abundosament.

Però amb el flux monetari canalitzat cap els paradisos fiscals i els “pelotazos” immobiliaris marcant gols en pròpia porta, l'estafa piramidal que anomenen ingenieria financera ens arrossega en el seu enfonsament dins l'oceà de la crisi capitalista globalitzada.

Ara que la sentència condemnatòria ja ens l'han dictada, recordem l'afirmació del mestre Martí i Pol: Tots sabem bé que no hi ha camp obert per cap retorn, ni solc en mar a l'hora del perill. És a dir, que ja hem begut oli. Tot i així, quan ara és demà i no escalfa el foc d'ahir, ni el foc d'avui: Caldrà que fem foc nou!

Aquest últim solstici d'estiu, dins de la foguera de les vanitats, ja hi posarem una falla amb el primer Francisco Narvaez que vàrem trobar. Tal com es mostra en la foto, era una reproducció en cartró de “Quico” Narvaez, jugador de futbol que publicita entitats bancaries. Potser estem corrent el risc de que les properes fogueres populars no siguin tan metafòriques? Hi ha qui assegura que els encenedors els carrega el diable......