divendres, 25 de setembre de 2015

Volem horts socials en els descampats !!!!

Els plans urbanístics del 22@ ens han enderrocat centenars de naus industrials en el nostre barri, per a que uns pocs poguessin especular amb la plusvàlua de la requalificació. Un cop esclatada la bombolla, ens queda un endeutament estratosfèric, tant públic com privat, que amenaça d'enfonsar-nos l'economia en no poder pagar-ne ni els interessos.

Però amb aquesta perpetració no tant sols s'està afectant l'economia financera. També l'economia productiva de petites industries i obradors s'ha transmutat en enormes descampats que ens llasten pel preu de l'oportunitat perduda, perquè ara sols s'obtenen males herbes, mosquits, paneroles i rosegadors clavaguerils. El desenvolupament immobiliari té l'aspecte d'un formatge de Grullere, amb més forats que un atac d'arnes famolenques.

Després de més de 100 dies del nou govern municipal, no tenim notícia que germini una voluntat política de reconduir aquesta situació. I amb un minúscul percentatge dels 100 milions que diuen que dedicaran a beneficis socials podrien canviar molt les coses. Com? Creant horts socials municipals, multiculturals i permaculturals, que generessin llocs de treball protegits per a les persones en risc d'exclusió, permetessin la inserció dels nouvinguts i combatessin el canvi climàtic amb accions directes i assertives:

http://unhortalbalco.blogspot.com.es/2015/02/lhort-social-comunitari-es-una-eina.html

 L'ajuntament compraria la collita i, mitjançant una cooperativa de càtering (que contractés persones amb altres capacitats) elaborar els menús de les guarderies. En estar lliures de pesticides, aquestes verdures permetrien assegurar que, en les escoles bressols, els nostres nens s'alimenten sense consumir agrotòxics. http://www.ccma.cat/324/la-contaminacio-perjudica-laprenentatge-dels-nens-segons-un-estudi-del-centre-de-recerca-en-epidemiologia-ambiental/noticia/2647334/

Penseu que diaris tant poc donats a l'alarmisme com La Vanguardia es fan ressò dels riscos de l'exposició que tenen ja els fetus no nascuts http://www.lavanguardia.com/natural/20151002/54437833322/ginecologos-alertan-dano-contaminantes-quimicos-en-reproduccion-humana.html.
També altres investigadors d'hospitals barcelonins s'esparveren dels tòxics que ingerim http://www.imim.cat/media/upload/arxius/porta/Valor%20produ%20eco_AE.pdf 

Creant horts municipals, a l'hora que es minimitzarien els micro-enverinaments, la ciutat de Barcelona reduiria la seva petjada ecològica, guanyaria sobirania alimentària i augmentaria llur resiliència. Dit amb unes altres paraules, es farien polítiques mediambientals dignes d'esser considerades d'esquerres.

Si els terrenys estan encimentats, o contaminats, hi ha solucions tècniques prou eficients com per a que no sigui utilitzable com excusa la naturalesa del substrat on s'haurien d'arrelar els vegetals. Tenim des dels conreus hidropònics que no necessiten terra, fins a l'aquaponia, que combina la cria de peixos i l'hort, passant per plantar en big bags ( Que és un mètode bo, bonic i barat, molt escaient pel nostre barri, i a més permet l'us de l'hort a persones amb diversitat funcional)

 http://unhortalbalco.blogspot.com.es/2015/09/el-conreu-en-big-bags.html 

Milloraríem el paisatge, el paisanatge, el teixit associatiu i la salut de tots plegats. Perquè quan esclati la bombolla del monocultiu turístic i els guiris deixin de venir, ens trobarem com en Detroit, (de qui ens convé aprendre'n la lliçó): http://www.decrecimiento.info/2015/09/de-como-la-quiebra-de-detroit-ha.html  o si arriba el Pic Oil, ens veurem en la complicada situació del "periodo especial" viscuda en la Cuba dels anys 90

https://www.youtube.com/watch?v=Vj_DV5ltdes

De fet, ja tenim una part del veïnat poblenoví que malviu de reciclar la ferralla dels contenidors, "guanyant" un parell d'Euros al dia i sota la criminalització de les normatives de "civisme" municipal !!!! :-(  https://vimeo.com/115282808  . En els barris del costat, com La Mina o El Besós, és el tràfic de drogues qui mou l'economia dels més desafavorits http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/2015/monferrerlaminacomprardrogasindinero.html#

El preu social de mirar cap a un altre banda, no tindrem amb que pagar-ho !!!!

Però si se fa bé, molta gent sortira beneficiada  http://unhortalbalco.blogspot.com.es/2016/08/de-lhort-comunitari-la-botiga-social.html

12 comentaris:

Anònim ha dit...

En aquest indret hi ha restes arqueològiques romanes i d'altres èpoques, que primer s'han de valorar, excavar i estudiar perquè no pateixin malbé. És patrimoni de tots i s'ha de tenir en compte.

Un hort al balcó ha dit...

La solució és plantar dins de big bags, damunt de palets de plàstic, sense que calgui llaurar cap resta arqueològica... http://unhortalbalco.blogspot.com.es/2015/09/el-conreu-en-big-bags.html :-)

Un hort al balcó ha dit...

http://soberaniaalimentaria.info/otros-documentos/luchas/278-las-ciudades-tienen-que-cambiar-sus-sistemas-alimentarios#.Vh-ish1zkcR.twitter

Un hort al balcó ha dit...

Què diu el pacte de política alimentària urbana que ha signat Ada Colau a Milà?

Treballar per desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles, inclusius, resistents, segurs i diversificats, per assegurar menjar sà i accessible a tots en un marc d’acció basat en els drets, amb el fi de reduir el malbaratament d’aliments i preservar la biodiversitat i, al mateix temps, mitigar i adaptar-se als efectes dels canvis climàtics.
Promoure la coordinació entre departaments i sectors en l’àmbit municipal i territorial, afavorint la inclusió de consideracions relatives a la política alimentària urbana dins de les polítiques, els programes i les iniciatives en el camp social, econòmic i ambiental, que tractin, entre d’altres coses, la distribució i l’abastiment alimentaris, la protecció social, la nutrició l’equitat, la producció alimentària, la instrucció, la seguretat alimentària i la reducció dels malbaratament.
Promoure la coherència entre les polítiques i els programes municipals relatius a la alimentació i les polítiques i els processos sub nacionals, nacionals, regionals i internacionals pertinents.
Involucrar a tots els sector del sistema alimentari (incloses les autoritats locals, els ens tècnics i acadèmics, la societat civil, els petits productors i el sector privat), per al desenvolupament, l’actuació i l’evaluació de polítiques, programes i iniciatives en el camp alimentari.
Revisar i modificar les polítiques, els plans i les normes existents en l’àmbit urbà per afavorir la creació de sistemes alimentaris justos, resistents i sostenibles.
A cada ciutat, utilitzar el Marc d’Acció com a punt de partida per organitzar el propi sistema alimentari urbà i compartir els avenços entre les ciutats participants, els governs nacionals i les organitzacions internacionals, en el seu cas.
Promoure la participació d’altres ciutats en el marc de la nostra acció a favor de les polítiques alimentàries.

http://blog.socium.cat/2015/10/que-diu-el-pacte-de-politica-alimentaria-urbana-que-ha-signat-ada-colau-a-mila/

Joan Marca ha dit...

http://www.fannewsclub.cat/entrevista-merce-ginesta-tscat/

Joan Marca ha dit...

http://inmobiliare.com/planeacion-de-ciudades-sustentables/

Joan Marca ha dit...

http://tv.viacampesina.org/Nuevo-video-Juntos-podemos-enfriar?lang=es

Joan Marca ha dit...

http://www.lasprovincias.es/valencia-ciudad/201510/17/vecinos-colegios-podran-cultivar-20151017001330-v.html

Un hort al balcó ha dit...

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/910351-menus-escolars-al-maresme-amb-verdura-de-proximitat.html?cca=1

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Un hort al balcó ha dit...

http://agritecture.com/post/137948498602/this-old-factorynow-full-of-fish-and-kaleis

Un hort al balcó ha dit...

http://www.ara.cat/societat/dels-retarda-desenvolupament-cerebral-menors_0_1523247845.html